Anhörigriksdagen #vägraskuld

Lina Persson är personen bakom teaterföreställningen Inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu, #vägraskuld och anhörigföreningen Att vara anhörig i Göteborg. Lina växte upp tillsammans med en storasyster med diagnosen bipolär sjukdom. Med sin bakgrund från Balettakademins musikallinje skildrar hon sitt anhörigskap i den gripande föreställningen Inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu. Linas egna ord om föreställningen.

//Mitt namn är Lina Persson och jag är anhörig till min storasyster som är sjuk. Trots att jag delat mitt anhörigskap med flera andra familjemedlemmar har vi aldrig någonsin pratat om det. Vid premiären av föreställningen fick min familj för första gången ta del av min berättelse, men inte ens efter den pratade vi om det. Däremot var det andra i publiken som kom antingen fram eller kontaktade mig efteråt, en otrolig respons som jag inte alls var beredd på. Långsamt började det gå upp för mig att detta inte är något jag är ensam om att uppleva. Det verkade vara en allmängiltig sak att inte prata om det som skaver och gör ont, det som vi skäms för och känner skuld kring. Vi måste börja prata med varandra och vi måste lyfta den skuld som ligger som tunga ok på våra axlar. Jag är övertygad om att den skulden sakta men säkert smulas sönder av samtalet och jag ser Vägra Skuld som en start, som en första sten som kommer att ge ringar på vattnet. Som början på förändring//